вторник, 15 октомври 2013 г.

Младите да са живи, те, младите


Гушко Душков беше най-обикновен средностатистически човечец от стар български род.

Той живееше в един от крайните и не толкова престижни, по средностатистически изчисления, квартали в София, в собствена, но пък за сметка на това доста скромна по средностатистически показатели къщурка със собствен двор.

В последно време Гушко Душков, който беше на преклонната (вече си знаете по какви показатели) възраст от 77 години,  бе изправен пред сериозен проблем. Недотам престижният квартал със звучното име "Горно нанадолнище" изцяло отговаряше на името си и за да направиш една разходка из него, имаше само два варианта - или първо търчиш право надолу, а после пъхтиш по баира обратно или първо пъхтиш по баира, а след това търчиш надолу. 

На дядо Гушко очаквано не му допадаше нито един от тия варианти, затова по цял ден си стоеше у дома, гледаше телевизия и си мечтаеше как в необозримо бъдеще България ще е цъфнала и вързала, а покрай нея и той ще се позамогне и ще заживее далеч по-нормално. За съжаление, годинките напредваха, а необозримото бъдеще така и не ставаше по-обозримо, но дядо Гушко железно продължаваше да отстоява принципа, че надеждата умира последна.

Настана осем часа и Гушко Душков се настани пред стария Юност 401, който дотолкова бе взел-дал, че би направил опит за самоубийство, ако беше одушевен предмет. За главния ни герой обаче, той бе единственият верен другар, така че скромният телевизор някак си продължаваше да работи, напук на всякаква логика в технологично напредналия свят (hi-fi update, баце).

- Централна емисия новини по света и у нас. Вие сте с най-важното от деня - започнаха двамата говорители. - Състав на Софийски градски съд постанови днес решение, с което е обявена неплатежоспособността на Кремиковци АД. Предприятието фалира след...

Дядо Гушко въздъхна тежко и се прекръсти. Младите да са живи, те, младите.

- Статистиката показва, че финансовата криза в България се засилва, все повече фирми достигат до очаквания крах на пазара - продължи водещата, чиято 100-каратова усмивка така и не слизаше от лицето й.

- А сега важно за пенсионерите. И тази година коледни надбавки няма да има - съобщи гордо и колегата й вляво на екрана.
- За сметка на това обаче правителството взе решение да увеличи здравните осигуровки. От този месец ще плащаме с два лева повече за задължителната здравноосигурителна помощ.

- България Еър е сред най-лошите авиокомпании в света. Националният превозвач е на шесто място в класация с най-слаби резултати по четири показателя - точност, чистота, обслужване и комфорт.


Новинарската емисия течеше под пълна пара, а на дядо Гушко изведнъж му се дорева и му се прииска да гушне някой. Тук е моментът да уточним, че цял живот Гушко Душков бе страдал от името си - кой къде и да го види, като чуе как се казва, и започва да го прегръща, че и без да го пита, при това. Първо бяха мама, тате, ама после стана сложно, да не ви описвам. Че и сега какво чудо беше като трябваше да ходи да си взима пенсията или пък да мине при доктора, нали навсякъде ти искат лични данни. Затуй дядо Гушко вече не прегръщаше кой да е, а само отбрани хорa. 



За съжаление, последно отбраният човек, милата му баба Цанка, се бе споминала преди няколко години, а дъщерята отдавна бе заминала с внука за пустата Америка. Така и не успя да запомни името на града, в който живееха, та на галено му викаше "там, на майната си". Затова сега, когато така и нямаше кой да прегърне, на дядо Гушко най-му се искаше просто да гушне някой, който и да е, ей тъй за подкрепа (ох, чак на мен ми се прииска да го гушна човечеца, ама не смея, че съвсем ще разваля историята). Нейсе.

- Нараства размерът на лошите кредити у нас. Делът им в банковата система към настоящия месец е 23%, което е над 9,8 милиарда лева - продължи да упорства симпатичната говорителка, без въобще да се вълнува от емоциите на дядо Гушко.

- Регистриран е нов случай на масово убийство на животни в столицата - включи се в тона и другият водещ -
в района на квартал (изберете си) са открити 6 отровени кучета, алармира представителят на "Екоравновесие" д-р Зоолюб Трифонов.

- Време е за спорт. Спортната емисия ще представи колегата Дико Сашков. Здравей, Дико.


Дико поизпъна вратовръзката и също се усмихна широко. От няколко месеца бе рекламно лице на нова марка паста за зъби, та усилено тренираше и пред огледалото вкъщи, но резултатите вече си личаха. Ух, че блести.

- Мда, двама български национали от представителния ни тим по вдигане на щанги бяха уличени в употреба на допинг. Положителните тестове означават, че състезателните им права са спряни доживот...

Неусетно часовникът се изниза до осем и половина.

- В края на емисията завършваме с една добра новина. 

Дядо Гушко не можа да повярва на ушите си. Ето, че все пак имаше някаква надежда.



- След вчерашната загуба на националите ни по футбол с 1:7 от Андора, момчетата на Младен Стойчев регистрираха нов рекорд по брой допуснати голове в един квалификационен цикъл за световно първенство. Днес, от книгата на Гинес потвърдиха, че постижението ще бъде официално вписано сред рекордите в категория "футбол". С това емисията ни завършва, желаем ви приятна и усмихната вечер.

Юност 401 въздъхна и предаде Богу дух. Геройски бе издържал до края на новините, но явно напрежението и негативните емоции през последните трийсет минути му бяха дошли в повечко. Дядо Гушко се усмихна тъжно, приближи се и гушна старото телевизорче, което му служи вярно цели двайсет и пет години. Единствената му радост, която парадоксално му носеше само тъга, вече я нямаше. 

Ето че вече бе сам на този свят. Свят, който се развиваше с непосилни за неговото поколение темпове. Но дядо Гушко знаеше, че един ден България ще е цъфнала и вързала, а покрай нея... е, покрай нея, следващите поколения ще се позамогнат и ще заживеят далеч по-нормално.

- Младите да са живи, те, младите - прошепна той и си взе овехтялото по средностатистически показатели палтенце от гардероба. Излизаше на първата си от много предстоящи разходки. А оттук нататък дилемата беше само една - или първо щеше да търчи право надолу, а после да пъхти по баира обратно или първо да пъхти по баира, а след това да търчи обратно надолу...

Няма коментари:

Публикуване на коментар