четвъртък, 18 януари 2018 г.

Да спасим Захари Бахаров???


Вие сериозно ли?! 
В последните няколко дни фейсбук буквално се препълни от защитници на Захари, които масово раздават справедливост от негово име. Да, Захари Бахаров е един от най-талантливите български актьори и точно това всъщност е и най-сериозната му отговорност!
Популярността му е толкова голяма, колкото и печалбите от Националната лотария и всъщност можеше да я ползва, за да популяризира доста по-обеднялата във финансово отношение култура.
Знаете ли колко е печалбата на "Ню Геймс АД" и "Национална лотария АД", които стоят зад култовото вече търкане на билетчета и които са собственост на (ИЗНЕНАДА!!!) Васил Божков за 2017 г. - 104 милиона евро общо, само за двете. Направете си паралел с печалбите на 75-те театъра в България (вече може и да са по-малко) и си вадете изводите.
Фактите от прословутата реклама в защита на хазарта, които Захари Бахаров цитира, са верни, но единствено, защото са извадени от контекста (в голяма част от посочените държави например, спечелените приходи отиват за социални дейности и благотворителност, но това е друга тема).
И за да не съм съвсем черноглед, ще посоча и нещо друго - да, Захари Бахаров си има договор и съответни задължения, които е принуден да спазва по закон.
Проблемът е по-скоро, че той е олицетворение на онази прослойка на родното изкуство, която е принудена да сключва такива договори и да продава името си, просто за да може да се издържа - всички знаем какви цифри се дават на щат в театрите, а в такъв един момент, някак си моралните принципи отстъпват място на пазарните.
И в този смисъл, този цитат знаете ли на кого е - "Морални граници ли? Морал! Я се огледай бе! Огледай се бе! Виждаш ли някъде морал тука бе? Има ли място тука за морал! Морал тука няма!”.
Парадоксално, но принадлежи на най-популярния образ на Захари Бахаров във вероятно най-нашумелия български сериал в последните години (няма да го споменавам, сигурен съм, че знаете кой е).
В заключение, стига сте ревали в негова защита - първо, това не го прави по-малко талантлив и второ, убеден съм, че не му пука нито от тези, които го защитават, нито от тези, които го критикуват. В крайна сметка, популярността върви ръка за ръка с подобни моменти

Няма коментари:

Публикуване на коментар